Kanuni Lokavt nedir?

4 maddede geçiyor

Kısaca

Toplu iş sözleşmesi yapılırken uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikasının grev kararı alması hâlinde, kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavttır.

Bağlam: 6356 s. K. m.59

Kanunda nerede geçiyor

4 madde

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu

  • Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu m.59 · Lokavtın tanımı

    Toplu iş sözleşmesi yapılırken uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikasının grev kararı alması hâlinde, kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavttır. Bu fıkra kanuni lokavtın tek başına ne zaman kurulabileceğini sınırlar.

  • Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu m.60 · Kanuni grev ve lokavt kararının alınması ve uygulamaya konulması

    Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması veya işçi sendikası tarafından grev kararı alınması hâlinde, kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavttır. Lokavt kararı, grev kararının alınmasına bağlı tutulmuştur.

  • Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu m.66 · Grev hakkının ve lokavtın güvencesi

    Toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığı sırasında işçi sendikasının grev kararı alması üzerine, kanuna uygun biçimde yapılan lokavttır. Grev kararı olmadan yapılan lokavt kanuni lokavt sayılmaz.

  • Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu m.68 · İşçi alma ve başka işe girme yasağı

    İşverenin, kanuni usulle yaptığı toplu iş uyuşmazlığı çerçevesinde işçileri işyerinden uzaklaştırması ve bu yolla iş sözleşmelerini askıya almasıdır. Madde, kanuni lokavt bakımından da aynı yasağı koyar.

İlgili konular

Örnek kararlar

2 karar
  1. 9. Hukuk Dairesi, 2025/5288 E., 2025/6597 K., 18.09.2025
    İlgili madde: 6356 s. K. m.68
  2. 9. Hukuk Dairesi, 2023/19366 E., 2023/20354 K., 21.12.2023
    İlgili madde: 6356 s. K. m.68

Terimin geçtiği maddeye bağlı ve tam metninde terimi anan kararlar. Tam metin karar deposundan istek üzerine yüklenir. Hukuki tavsiye değildir; kararın güncelliğini ayrıca denetleyin.

İlgili terimler

Tanımlar ve madde bağlantıları güncel kanun metninden derlendi (2026-10-21). Hukuki tavsiye değildir.